ΕΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ο Σύλλογος

Διαβάστε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον σύλλογό μας!

ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 1932 μία ομάδα φυσιολαρτών & ρομαντικών Λαρισαίων, αποφάσισαν την ίδρυση ενός ορειβατικού συλλόγου, με στόχο την διάδοση της ορειβασίας. 

Του έδωσαν την επωνυμία «Ορειβετικός Σύνδεσμος Λάρισας» και λειτούργησε ως τμήμα του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου.

Ανάμεσά τους ήταν οι Αριστ.Μαλάκης, Αλ. Συρμακέζης, Ιωαν. Μακρίδης, Κων/νος Τουφεξής, Εμμ.Σακελλάριος, Ηλ.Ρέμμος, Μ.Παπαϊωάννου, Α.Καρανάσιος και Λ.Καϊρης, που συγκρότησαν το πρώτο διοικητικό συμβούλιο.

Το ημερολόγιο έδειχνε 7 Μαρτίου και οι άνθρωποι εκείνοι (όπως και οι περισσότεροι που γράφουν ιστορία με τις αποφάσεις τους),ούτε που φαντάζονταν πως έγραφαν έτσι την πρώτη σελίδα της ορειβατικής ιστορίας στο νομό Λάρισας.

Previous
Next

Κάτω από τη στέγη του συλλόγου βρέθηκαν χιλιάδες Λαρισαίοι.Άλλοι γνώρισαν τη γοητεία του βουνού μέσα από την ορειβασία, άλλοι ανέβασαν την αδρεναλίνη τους αναρριχόμενοι σε βράχους, άλλοι μαγεύτηκαν από τις καταβάσεις πάνω σε χιονοσανίδες τους, άλλοι περιπλανήθηκαν σε πλαγιές με απάτητο χιόνι κάνοντας ορειβτικό σκι.

Ανάμεσά τους και κάποιες προσωπικότητες,όπως ο γιατρός,συλλέκτης έργων τέχνης και δωρητής της ομώνυμης συλλογής Γιώργος Κατσίγρας,ο διάσημος φωτογράφος Τάκης Τλούπας,ο αείμνηστος εκδότης της Παναγιώτης Δημητρακόπουλος,ο διευθυντής του πάλαι ποτέ ιδιωτικού Λυκείου Κων/νος Μίχος, ο τέως υπουργός και νομάρχης Λάρισας Γιάννης Φλώρος, ο λυκειάρχης για πολλά χρόνια στη Λάρισα – που έφυγε πριν 5 χρόνια – Νίκος Ταξιλτάρης, ο δήμαρχος Λάρισας Μέμος Μπλάνας……

Αλλά και άνθρωποι που πρόσφεραν πολλά περισσότερα στο σύλλογο,όπως ο Κων/νος Σιώπης,ο Αρ.Μαλάκης,ο Βάσος Φιτσόπουλος,ο Κώστας και Στέφανος Τουφεξής,ο Κων/νος Γιαννόπουλος,η Βασιλική Σιαπκαλή,ο Ζήσης Χασιώτης, ο Γ.Παναγιωτακόπουλος……Και να μη γίνει αναφορά στους ανθρώπους που προσφέρουν τα τελευταία χρόνια –διότι, ουκ έστιν αριθμός.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ,ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ…..

Λίγο πριν την έναρξη του πολέμου (1938) θα ξεκινήσει η θεμελίωση του καταφυγίου στη σημερινή θέση το οποίο θα αποπερατωθεί το 1940 και θα αποτελέσει την βάση για την εξάσκηση της 1ης χιονοδρομικής ομάδας του συλλόγου, μέλη της οποίας θα επανδρώσουν το Τάγμα Χιονοδρόμων στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο.

Κατά την δύσκολη περίοδο του εμφυλίου, το καταφύγιο θα υποστεί και αυτό τις συνέπειες της εποχής εκείνης. Με τη λήξη των εχθροπραξιών και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα (1950-1954) θα υπάρξει έντονη κινητικότητα και δραστηριοποίηση του συλλόγου, με προσθήκη πολλών νέων μελών, την επιδιόρθωση και ανακαίνιση του καταφυγίου, την ίδρυση λέσχης, την ενοικίαση χώρου στη Λάρισα και φυσικά την δραστηριοποίηση της χιονοδρομικής ομάδας και τη συμμετοχή σε αγώνες.

Θα περάσουν αρκετά χρόνια δράσης του συλλόγου (1954-1971), κατά την διάρκεια των οποίων ωριμάζουν διάφορες ιδέες, αποκτώνται πολυεπίπεδες εμπειρίες χωρίς θόρυβο και τυμπανοκρουσίες. 

Θα λέγαμε ότι ήταν το αναγκαίο διάστημα όπου ο σύλλογος αρχίζει να δημιουργεί τις βάσεις που θα επιτρέψουν αργότερα την επίτευξη σημαντικών επιτευμάτων.

Το 1972 είναι το έτος κατά το οποίο ο σύλλογος πρωτο-δραστηριοποιήται στην οργάνωση εκδρομών στο εξωτερικό, τόσο για λόγους αναψυχής όσο και για χιονοδρομία. Παράλληλα γίνεται και η πρώτη διάνοιξη του δρόμου που οδηγεί στο καταφύγιο από τη μεριά της Καρύτσας, ενώ το 1977 τοποθετείται ένα ski lift, μήκους 300 μέτρων, υπολείμματα του οποίου υπάρχουν ακόμα και σήμερα.

Στα χρόνια που ακολουθούν υπάρχει έντονη δραστηριοποίηση του συλλόγου στους τομείς, της οργάνωσης ισχυρής χιονοδρομικής ομάδας, της διάνοιξης δρόμου προς το καταφύγιο από τη μεριά της Σπηλιάς (ο σημερινός ασφαλτοστρωμένος δρόμος), της ηλεκτροδότησης του καταφυγίου με την αγορά γεννήτριας και της εγκατάστασης χιονοδρομικού αναβατήρα. 27 χρόνια αργότερα,θα ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος και χιονοδρομική ομάδα κατατάσεται μεταξύ των καλύτερων σε Εθνικό επίπεδο.

Το 1982 ξεκινούν οι εργασίες επέκτασης του καταφυγίου στη σημερινή του μορφή, οι οποίες θα αποπερατωθούν το 2002. Από το 1990 και μέχρι σήμερα η πορεία του συλλόγου θα είναι ταχύτατα ανοδική σε όλους τους τομείς. Στη χιονοδρομία πέρα από τις εθνικές διακρίσεις σημειώνονται και άλλες σημαντικές σε βαλκανικό και διεθνές επίπεδο. Στην ορειβασία πραγματοποιούνται πλήθος αναβάσεων, διανοίξεις και βελτιώσεις σημάνσεων μονοπατιών. Νέα αθλήματα αναπτύσσονται από τα μέλη του συλλόγου όπως το ορειβατικό σκι και η χιονοσανίδα. Το σύνολο των δραστηριοτήτων του συλλόγου από την ίδρυσή του το 1932 μέχρι το 2002 θα καταγραφούν σε μία επετειακή έκδοση – λεύκωμα για τα 70 χρόνια προσφοράς και δράσης.

Το 2006, ο Σύλλογος Ορειβατών Λάρισας ,σωματείο είχε ιδρυθεί από παλιούς ορειβάτες του ΕΟΣ Λάρισας κατόπιν αποχώρησης των λόγω διαφωνιών,θα ενσωματωθεί στο σύλλογο αποδεικνύοντας ότι στο βουνό δεν υπάρχει χώρος για διχόνοιες και ότι όλοι είμαστε μέλη μιας μεγάλης παρέας βασισμένοι στις αρχές της φιλίας, της αγάπης, της αλληλεγγύης και της ανιδιοτέλειας.

Σήμερα τίποτα δεν είναι όπως χθες. Ο σύλλογος σφύζει από ζωή .Νέοι άνθρωποι με την συνδρομή και την υποστήριξη των παλαιοτέρων δραστηριοποιούνται. Νέες δράσεις προστίθενται αποτέλεσμα της μαζικότερης στροφής των ανθρώπων σε αθλήματα στο βουνό. Ο πολιτισμός αρχίζει να ανεβαίνει σιγά-σιγά σε υψόμετρο. Νέες προσβάσεις, σύγχρονα υλικά, κατάλληλοι εξοπλισμοί, καθιστούν το βουνό όλο και πιο προσιτό στο μέσο Έλληνα.

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λάρισας καλείται να κληροδοτήσει στις νέες γενιές τα ιδανικά που άφησαν οι παλαιότεροι για αγάπη και σεβασμό στη φύση. Αγάπη μέσω των δραστηριοτήτων όπως η χιονοδρομία, η ορειβασία, η προστασία του περιβάλλοντος και άλλα. Όλα τα παραπάνω πάντα κάτω από το σκεπτικό της ασφάλειας των συμμετεχόντων.

Η εύκολη πρόσβαση σε τίποτα δεν μειώνει τους κινδύνους που εγκυμονεί το βουνό, ιδιαίτερα σε τέτοια υψόμετρα και με την ένταση των καιρικών φαινομένων που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια, λόγω των κλιματικών αλλαγών.

Ήδη πλήθος επισκεπτών ανεβαίνουν στα 1600 μέτρα υψόμετρο, όχι μόνο για να απολαύσουν την καταπληκτική θέα, αλλά και για όσους έχουν όρεξη να κατακτήσουν την κορυφή του Προφήτη Ηλία στα 1978 μέτρα

Ο Δρόμος προς το καταφύγιο αποτελεί το πρώτο βήμα για την εύκολη πρόσβαση των επισκεπτών σε ένα χώρο όπου θα μπορεί να ασκήσει πλήθος δραστηριοτήτων, με προϋποθέσεις, όλο το χρόνο. Ο συνδιασμός βουνό – θάλασσα, το εκτεταμένο δασικό δίκτυο καλοδιατηρημένων δρόμων, η σπάνια φύση, επιτρέπει την ανάπτυξη πολλών μορφών εναλλακτικού τουρισμού. 

Έξω από το δάσος και το γυμνό χώρο μεταξύ καταφυγίου και του παλιού κτίσματος του ΟΤΕ, το ήπιο ανάγλυφο του εδάφους, ο βόρειος προσανατολισμός, επιτρέπει την δημιουργία τοπικού χιονοδρομικού κέντρου με στόχο την προώθηση της χιονοδρομίας στις μικρές ηλικίες και την αγωνιστική προετοιμασία της αθλητικής ομάδας του συλλόγου.

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λάρισας με την δράση των 80 χρόνων του, με τα έμπειρα στελέχη και μέλη που διαθέτει μπορεί να προσφέρει την απαιτούμενη τεχνογνωσία, εμπειρία, ασφάλεια στους πολίτες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στα σπορ.

Σήμερα που το βουνό ξαναποκτά την αίγλη του παρελθόντος, όχι ως παραγωγικός χώρος αλλά ως αναψυχής, ο σύλλογος εκσυγχρονίζεται, ανανεώνεται, επεκτείνεται και καλείται να συμφιλιώσει τους νέους επισκέπτες με το νέο. Το ζηλευτό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται ο σύλλογος δεν είναι μόνο προϊόν της συγκινητικής και πολύ συχνά εθελοντικής προσφοράς όλων των μελών σε όλα τα επίπεδα, υλικά, οικονομικά κτλ., αλλά και της πολιτείας.

Αν και η τελευταία έχει πολλές φορές αθετήσει την υπόσχεσή της, εν τούτοις ισχύει το .Σήμερα οι καταστάσεις έχουν αλλάξει. Τα πράγματα ωρίμασαν, οι γνώσεις έχουν πολλαπλασιαστεί, οι διεθνείς εμπειρίες είναι διαθέσιμες, γεγονότα που επιτρέπουν ένα νέο, προσεκτικό σχεδιασμό των δράσεων στο βουνό.

Στη διαδικασία αυτή ο σύλλογος θέλει και μπορεί να είναι σύμβουλος και αρωγός της πολιτείας, ώστε το αναμενόμενο αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό.

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λάρισας είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις της εποχής, κοιτάζοντας ΠΑΝΤΑ ΨΗΛΟΤΕΡΑ

Συμβούλιο

H νέα διοίκηση του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Λάρισας μετά τις πρόσφατες εκλογές είναι η ακόλουθη:

Πρόεδρος: Χρήστος Καραμπούζης
Αντιπρόεδρος: Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους
Γ.Γραμματέας: Ζήσης Κωστής
Ειδικός Γραμματέας και Δημόσιες Σχέσεις: Ιωάννης Αγοραστίδης
Ταμίας: Γεώργιος Παπαχατζής
Έφορος Χιονοδρομίας: Κωνσταντίνος Γουργιώτης
Έφορος Ορειβασίας: Νικόλαος Δημόκας
Έφορος Αναρρίχησης: Δημήτρης Καρατσιβής
Έφορος Καταφυγίου: Ιωάννης Ζάχος