ΕΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Χιονοδρομία

Δραστηριότητες / Χιονοδρομία

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για την επόμενη εξόρμηση

ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 1932 μία ομάδα φυσιολαρτών & ρομαντικών Λαρισαίων, αποφάσισαν την ίδρυση ενός ορειβατικού συλλόγου, με στόχο την διάδοση της ορειβασίας. Του έδωσαν την επωνυμία «Ορειβετικός Σύνδεσμος Λάρισας» και λειτούργησε ως τμήμα του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου. 

Ανάμεσά τους ήταν οι Αριστ.Μαλάκης, Αλ. Συρμακέζης, Ιωαν. Μακρίδης, Κων/νος Τουφεξής, Εμμ.Σακελλάριος, Ηλ.Ρέμμος, Μ.Παπαϊωάννου, Α.Καρανάσιος και Λ.Καϊρης, που συγκρότησαν το πρώτο διοικητικό συμβούλιο.

Το ημερολόγιο έδειχνε 7 Μαρτίου και οι άνθρωποι εκείνοι (όπως και οι περισσότεροι που γράφουν ιστορία με τις αποφάσεις τους),ούτε που φαντάζονταν πως έγραφαν έτσι την πρώτη σελίδα της ορειβατικής ιστορίας στο νομό Λάρισας.

Το 1982 ξεκινούν οι εργασίες επέκτασης του καταφυγίου στη σημερινή του μορφή, οι οποίες θα αποπερατωθούν το 2002. Από το 1990 και μέχρι σήμερα η πορεία του συλλόγου θα είναι ταχύτατα ανοδική σε όλους τους τομείς. Στη χιονοδρομία πέρα από τις εθνικές διακρίσεις σημειώνονται και άλλες σημαντικές σε βαλκανικό και διεθνές επίπεδο. Στην ορειβασία πραγματοποιούνται πλήθος αναβάσεων, διανοίξεις και βελτιώσεις σημάνσεων μονοπατιών. Νέα αθλήματα αναπτύσσονται από τα μέλη του συλλόγου όπως το ορειβατικό σκι και η χιονοσανίδα. Το σύνολο των δραστηριοτήτων του συλλόγου από την ίδρυσή του το 1932 μέχρι το 2002 θα καταγραφούν σε μία επετειακή έκδοση – λεύκωμα για τα 70 χρόνια προσφοράς και δράσης.

Το 2006, ο Σύλλογος Ορειβατών Λάρισας ,σωματείο είχε ιδρυθεί από παλιούς ορειβάτες του ΕΟΣ Λάρισας κατόπιν αποχώρησης των λόγω διαφωνιών,θα ενσωματωθεί στο σύλλογο αποδεικνύοντας ότι στο βουνό δεν υπάρχει χώρος για διχόνοιες και ότι όλοι είμαστε μέλη μιας μεγάλης παρέας βασισμένοι στις αρχές της φιλίας, της αγάπης, της αλληλεγγύης και της ανιδιοτέλειας.

Σήμερα τίποτα δεν είναι όπως χθες. Ο σύλλογος σφύζει από ζωή .Νέοι άνθρωποι με την συνδρομή και την υποστήριξη των παλαιοτέρων δραστηριοποιούνται. Νέες δράσεις προστίθενται αποτέλεσμα της μαζικότερης στροφής των ανθρώπων σε αθλήματα στο βουνό. Ο πολιτισμός αρχίζει να ανεβαίνει σιγά-σιγά σε υψόμετρο. Νέες προσβάσεις, σύγχρονα υλικά, κατάλληλοι εξοπλισμοί, καθιστούν το βουνό όλο και πιο προσιτό στο μέσο Έλληνα.

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λάρισας καλείται να κληροδοτήσει στις νέες γενιές τα ιδανικά που άφησαν οι παλαιότεροι για αγάπη και σεβασμό στη φύση. Αγάπη μέσω των δραστηριοτήτων όπως η χιονοδρομία, η ορειβασία, η προστασία του περιβάλλοντος και άλλα. Όλα τα παραπάνω πάντα κάτω από το σκεπτικό της ασφάλειας των συμμετεχόντων.

Η εύκολη πρόσβαση σε τίποτα δεν μειώνει τους κινδύνους που εγκυμονεί το βουνό, ιδιαίτερα σε τέτοια υψόμετρα και με την ένταση των καιρικών φαινομένων που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια, λόγω των κλιματικών αλλαγών.

Τελευταία ενημέρωση

Φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος